mortens aften
Traditioner omkring Mortens aften
Mortens aften falder altid den 10. november. Traditionen markerer dagen før festdagen for Sankt Martin af Tours, som aftenen er opkaldt efter. Hvert år samles mange danskere for at fejre med en særlig Mortens aften menu, hvor and er den mest populære ret. Historisk markerer Mortens aften også starten på vintersæsonen i den kristne kalender, og måltidet symboliserer overflod og taknemmelighed før vinteren. I mange danske hjem er gåsesteg blevet erstattet af and, da det både er lettere at tilberede og få fat i.
Mortens aften er en tid, hvor familier samles og nyder et måltid, der er dybt forankret i danske traditioner. Mange spørger, hvad de skal servere, og svaret er enkelt – and til Mortens aften. Det er en tradition, der har overlevet i århundreder, og her på Gården holder vi fast i de stolte madtraditioner.
Mortens aften arrangement på Gården
Hvorfor hedder det Mortens aften?
På Gården sørger vi for at gøre Mortens aften 2025 til en uforglemmelig oplevelse. Vores Mortens aften arrangement inkluderer ikke kun en lækker Mortens aften menu, men også en hyggelig atmosfære, der gør det let for dig at læne dig tilbage og nyde aftenen sammen med familie og venner. Vores kokke har forberedt en menu med alt det, du forventer til Morten
Historien bag Mortens aften går tilbage til Sankt Martin af Tours, der levede i det 4. århundrede. Ifølge legenden forsøgte Martin at undgå at blive udnævnt som biskop ved at gemme sig blandt gæssene, men gæssene larmede så meget, at hans skjulested blev afsløret. Som straf for gæssenes "forræderi" slagtede og spiste man dem - og denne tradition blev senere til at spise and til Mortens aften i mange danske hjem.